Kaksi konseptia tarjoaa robotiikkaa avuksi huoltotöihin

Lähitulevaisuudessa robotit voivat tulla kimppakyydillä huoltotöihin esimerkiksi puistoon. Koneet voivat auttaa ihmisiä vaikeissa maastoissa ja hoitaa samalla kertaa useampia tehtäviä.

Robotiikkaa kehitetään parhaillaan muun muassa vanhusten hoitoon ja huoltotöihin. AutoMod – Autonomiset modulaariratkaisut -hankkeessa robotteja ja muuta teknologiaa käytetään kiertotaloudessa. 

Kesällä 2022 AutoMod-hanke järjesti innovaatiokilpailun, josta valittiin kaksi konseptia jatkokehitykseen. Toinen niistä oli 4 the Driversin ja toinen CONTAIn ratkaisu.

4 the Drivers konseptoi syksyn aikana etäohjauskeskusta roboteille. Sen voisi rakentaa esimerkiksi pakettiautoon, joka toimisi myös robottien kuljetusvälineenä. Pienet, huoltotöissä auttavat robotit lastattaisiin kyytiin ja kuljetettaisiin sopivaan paikkaan, kuten puistoon. Ajatuksena on, että koneet voivat auttaa ihmistyöntekijöitä esimerkiksi roskakorien pussien vaihtamisessa. Robottien etuna on, että ne pystyvät kulkemaan kapeita reittejä paremmin kuin tällä hetkellä paljon käytetyt avolava-autot. 

4 the Drivers keskittyi konseptissaan erityisesti robottien ohjaukseen. Koska robotit eivät aina toimi itsenäisesti suunnitellusti, on hyvä, että ihminen voi tarvittaessa ottaa ohjat. Maastokelpoinen mobiilirobottialusta tarjoaa uusia mahdollisuuksia ja voi tehostaa huolto- ja ylläpitotöitä. 

4 the Driversin Tommi Berg esitteli heidän konseptiaan 11.11.2022.

CONTAI on tehnyt aiemmin erilaisia jakelupalveluja kuten ruoan ja pakettien kuljetusta. Syksyn aikana he kehittivät konseptia, jossa robotit sekä kuljettavat että hoitavat tehtäviä matkansa varrella. CONTAI siis selvitti, voisiko robotiikalla hoitaa sekä kiertotalouden tehtäviä että kuljetuksia. Tavoitteena oli, että he voisivat jatkossa tarjota mahdollisimman monipuolisesti erilaisia viimeisten metrien palveluita muokkautuvien ja skaalautuvien ratkaisujen ansiosta. Jos kaikki sujuu suunnitellusti, kaupungin tekninen ylläpito tehostuu, kun samoja robotteja voi käyttää useampiin tehtäviin ja samankaltaiset rajapinnat sallivat erilaiset työkone- ja kuljetussovellukset. 

CONTAI pohjasi konseptinsa ajatukselle skaalautuvasta ja monikäyttöisesti kuormasovelluksesta. Sen ansiosta voitaisiin kuormata tavaraa tai vaikka roskia autonomisesti esimerkiksi ajoneuvoihin tai vaikka robotin kyytiin. 

Seppo Narinen esitteli CONTAIn konseptia 11.11.20222

4 The Drivers sai konseptityöstä kokemuksen asiakaslähtöisestä ratkaisun kehittämisestä. CONTAI puolestaan aikoo jatkaa kuljetusten ohella myös kunnossapidon viimeisten metrien parissa. 

Lue lisää syksyn 2022 toisesta innovaatiokilpailusta, johon haetaan prototyyppejä tai tutustu kokeilijoiden esityksiin konsepteista.

Pääkuva: 4 the Driversin robotti, kuvan ottanut Kari Heikkilä.

CONTAIn mock-up eli versio, joka mallintaa varsinaista ratkaisua, mutta ei vielä toimi, kuten oikea.